Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marylka
Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Mikołów
|
Wysłany: Pon 16:43, 04 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Zastanawiam się nad kupnem wypiekacza do chleba. Mam upatrzone dwa modele, ale nie wiem który jest lepszy:
Moulinex OW 6000 Baguette & Co
czy
Moulinex OW 5023 Home Bread Baguette
chyba że jakiś inny polecacie. Proszę o pomoc w wyborze
Ostatnio zmieniony przez Marylka dnia Pon 16:44, 04 Paź 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 1:33, 05 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Ja Ci nie pomogę, ponieważ nie znam tych modeli, o któych piszesz. Od niedawna mam maszynę do chleba, to Silver Crest z Lidla. Spisuje się bardzo dobrze, a kosztowała o połowę mniej niż maszyny, które oglądałam np. w Saturnie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42058
Przeczytał: 1 temat
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 9:11, 05 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
My mamy Moulinex OW 5003. Spisuje się bardzo dobrze, ale przez półtora roku bagietek jeszcze nie piekliśmy
|
|
Powrót do góry |
|
|
teska
Zaangażowany
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 1172
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Międzychód
|
Wysłany: Śro 16:43, 06 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
zdjeć chlebka nie mam jeszcze ale maszyna jest-prosto z biedronki- jak oni to robią??
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
tych mąk używam na razie tylko z drożdzami ale z róznymi dodatkami- siemie lniane,ziarna dyni i słonecznika, kminek- i JESTEM MEGA ZADOWOLONA!!
Zawsze zostawał mi jakis chleb a teraz nawet kruszynki suchej nie uświadczysz...mąki są zdrowe-grubo mielone i z dodatkiem orkiszu- juz wczesniej tej maki używałam do naleśników i jest bombastyczna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro 17:27, 06 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
ja też tych chlebków od czasu do czasu używam... ale szczególnie polecam te z gotowych, które są w Lidlu...
smaczny jest taki świeżutki chlebek, prawda ja włąśnie na jutro rano mam zamiar sobie sądecki upiec
|
|
Powrót do góry |
|
|
teska
Zaangażowany
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 1172
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Międzychód
|
Wysłany: Śro 20:11, 06 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
to kupuje u nas w intermarche, a w lidlu kupiłam sobie CIAPATTE, ale jeszcze jej nie piekłam może jutro musze poszukiac w lidlu takich mieszanek- tam zawsze szybko szybko przelatuję bo lidla u mnie nie ma tylko wstępuje po drodze jak do Taty jade
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro 20:39, 06 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
tam są 4 mieszanki... o tyle ciekawsze, że już mają drożdże w sobie, tylko wodę dodajesz...
i jak robię chlebki do pracy, to właśnie z tamtych, bo szybciej, wygodniej itd. no i mi osobiście bardziej smakują...
|
|
Powrót do góry |
|
|
jovanna
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 11:45, 07 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
A ja nie moge w moim Lidlu tych mak wypatrzec
Tam gdzie znajduje maki sa te najzwyklejsze.
Wczoraj dostalam caly wor maki pszennej nie wiem jaki typ bo na opakowaniu tego nie napisali.(25 kg albo i 50 kg pewnosci tez nie mam )
A dzisiaj objezdzilam pare sklepow i kupilam gotowa mieszanke do wypieku z amarantusem oraz pare mak. Mam od paru dni klopot z dostaniem mak razowych . Ale cos jednak mi sie udalo zdobyc...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 13:56, 07 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
jovanna napisał: | A ja nie moge w moim Lidlu tych mak wypatrzec
Tam gdzie znajduje maki sa te najzwyklejsze.
|
one nie są na mąkach, tylko koło pieczywa w tych plastikowych dużych pojemnikach i obok płatków śniadaniowych...
|
|
Powrót do góry |
|
|
jovanna
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 17:37, 07 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
yhm to glupie miejsce bede szukac, ale na razie mam zapasik to nastepnym razem sie przejade i poszukam w tym miejscu. Kiedys zanim mialam maszyne widzialam ta make gdzies na polkach.
A ja dzisiaj zaszalalam upieklam chleb z amarantusem z gotowca (drozdze) i pestkami dyni a teraz rosnie sobie chlebek orkiszowo-pszenno-razowy z zurawina i mam nadzieje ze wyrosnie na tym moim prawie miesiecznym zakwasie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 17:45, 07 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
jovanna napisał: | yhm to glupie miejsce bede szukac, ale na razie mam zapasik to nastepnym razem sie przejade i poszukam w tym miejscu. |
bo to w dziale chleby, a nie mąki
|
|
Powrót do góry |
|
|
jovanna
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 18:01, 07 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
widocznie tepa jestem ze nie pomyslalam o tym hehe
Ostatnio zmieniony przez jovanna dnia Czw 18:01, 07 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wermont
Weteran
Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 18:14, 07 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
jovanna napisał: | widocznie tepa jestem ze nie pomyslalam o tym hehe |
ja to kiedyś przez przypadek zauważyłam, myślałam, że się pojawia tylko, jak są maszyny w sprzedaży... aż kiedyś olśnienia doznałam
|
|
Powrót do góry |
|
|
jovanna
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Pią 10:25, 08 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Ja sie poddaje, nie bede piec chlebow na zakwasie
Nie wychodza mi. Wcale nie wyrastaja Robie zakalce... grrr
Bede robic na drozdzach przynajmniej stresu nie bede miala.
W kuchni nie mam za cieplo nawet jak jest ogrzewanie wlaczone. Nie wiem gdzie postawic zakwas ( teraz stoi na kuchence w rogu) a potem chleb zeby wyrastal i bylo to widoczne ze w ogole urosl. Moze sobie stac pare godzin i nic ...
Zakwas na pewno jest dobry pachnie odpowiednio i pracuje. Coprawda nie wyplywa mi ze sloika ale tez nie plesnieje i nie rozwarstwia sie...
Albo mnie ktos oswieci i mi pomoze albo przechodze na drozdze... RATUNKU !!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pią 10:44, 08 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
jovanna, a próbowałaś dodać do ciasta pół łyżeczki drożdży?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|