Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42087
Przeczytał: 2 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pon 19:14, 30 Sie 2010    Temat postu:

qlpiak napisał:
To ja dolaczam do grona zainteresowanych. Najbardziej neci mnie perspektywa domu pachnacego chlebem Smile

Cudny zapach
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 19:24, 30 Sie 2010    Temat postu:

Wermont napisał:
dla zainteresowanych zakupem... w przyszłym tygodniu, od 6 wrześnie, w Lidlu będą automaty do pieczenia Wink
takie jak mój, z podziałem na wagę itd...
[link widoczny dla zalogowanych]
ja osobiście polecam Wink mi się bardzo dobrze sprawdza Smile


fajny i w super cenie! Mozna sie juz teraz zaopatrzyc z mysla o gwiazdkowym prezencie dla kogos lubiacego domowe specjaly Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 20:57, 30 Sie 2010    Temat postu:

qlpiak napisał:
To ja dolaczam do grona zainteresowanych. Najbardziej neci mnie perspektywa domu pachnacego chlebem Smile

Wermont, ze ten Lidlowski wypiekacz da rade wypiekom z maki razowej? Bo nie ma w opisie tego.


daje radę... na zakwasie też w nim chlebki robiłam Smile wszystkiemu daje radę, jak normalne wypiekacze Smile bo on jest całkiem normalny...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
qlpiak



Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 21:01, 30 Sie 2010    Temat postu:

Wermont napisał:
wszystkiemu daje radę, jak normalne wypiekacze Smile bo on jest całkiem normalny...

Cieszy mnie to, bo wiekszosc widocznego AGH mam czarnego i wpadl mi ten w oko. A bardzo jest glosny?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 21:07, 30 Sie 2010    Temat postu:

nie, raczej jak wszystkie, chociaż słyszałam tylko kenwooda mojej mamy Wink nie zauważyłam różnicy, a słuch mam raczej dobyr Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 21:17, 30 Sie 2010    Temat postu:

Podobno zelmer jest bardzo głośną maszyną. chodzi jak kombajn Laughing

Mieliśmy już go kupić, tym bardziej że kosztował tylko 60 zł w ramach punktów payback. Potem przeczytalam w opiniach,że jest głośna.
jestem ciekawa jak z głośnoscią moulinexa.

Ehhh. Już nie mogę się doczekać maszynki... Very Happy
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Wto 0:37, 31 Sie 2010    Temat postu:

Spróbuję się zaczaić na tę maszynę z Lidla. Mam nadzieję, że w poniedziałek rano Andrzej będzie miał czas i pojedzie po nią. To Wasza wina, bo tyle pytlujecie na ten temat, że i mnie się udzieliło Very Happy
Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42087
Przeczytał: 2 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 8:22, 31 Sie 2010    Temat postu:

Ali kupuj natentychmiast
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 8:32, 31 Sie 2010    Temat postu:

Laughing Laughing Laughing

Czaj się czaj... Ale pamiętaj... Ja byłam pierwsza po zakwasik do Wermont Razz Laughing
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 8:48, 31 Sie 2010    Temat postu:

Ahhh
Jeszcze jedno. Odkryłam na jakimś forum jaka jest różńica między opiekaczem moulinexa tym co ja kupuje a tym co np. ma zadziorny. Różnica między nimi jest zasadnicza dla tych co lubią bardzo chrupiącą skórkę.
Te opiekacze z przystawkami do bagietek mają dwie grzałki górną i dolną, dlatego pobierają wiecej prądu, ale jednocześnie wypieczony chleb jest lepszy niż z wypiekaczy jednogrzałkowych tych które są powszechnie.

Tak więc Flaire jak będziesz robić test na opiekaczu minio to może Ci podpasować, jeśli to prawda co napisali użytkownicy tych maszyn i maszyn jednogrzałkowych.
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 12:16, 31 Sie 2010    Temat postu:

maszyna przyszla. dziś będzie próba generalna. na razie na drożdżach...

Mam jeszcze pytanie... Poszperalam po necie odnośnie pieczenia na zkwasie chlebów w maszynie... Trafilam na opinie, że w maszyny są do niczego jeśłi chodzi o pieczenie na zakwasie i najlepiej w piekarniuku... Potem dotarlam do informacji, że jest to możliwe, ale nie z calkowitego automatu. Ze trzeba nastawić na jakiś program, jeszcze nie sprawdzalam na jaki - chyba do wyrastania i natępnie wyłączyć maszynę i pozwolić ciastu rosnąć, ponieważ ciasto na zakwasie wyrasta wolniej niż na drożdżach. Dopiero potem należy zacząć właściwe wypiekanie... Czy tak to jest? Bo ja na początku myślałam, że dodaję wszystkie skladniki łącznie z zakwasem włączam jakiś tam program i sobie idę i już niczym się nie przejmuję... Wygląda na to,że jednak nie ma tak dobrze... Rolling Eyes
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 12:24, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
Trafilam na opinie, że w maszyny są do niczego jeśłi chodzi o pieczenie na zakwasie i najlepiej w piekarniuku...

No właśnie, ja dotychczas wyrabiałam i wyrastałam ciasto w maszynie, a piekłam w piekarniku.
Ale sirion i Wind pisały w wątku kulinarnym, że pieką w maszynie od początku do końca... Jako, że piekarnik mam zepsuty, to postanowiłam jutro spróbować z maszyną - zobaczymy... raz się żyje Wink
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 12:43, 31 Sie 2010    Temat postu:

No właśnie... czytałam, że się da... Ale czy się da w ten sposób, że wrzucam wszystko do maszyny włączam program np do razowca i sobie idę?

Wszędzie piszą, że chleb na zakwasie czasem potrzebuje rosnąć 3-4 godziny...
A te przepisy które widziałam z użyciem maszyny w większości mówią już o gotowym cieście zakwaszonym dodawanym w składnikach a nie osobnym zakwasie, który wrzucasz tak jak drożdże do reszty skladników.
W przypadku wypiekacza tej firmy co mam, ktoś tam piecze w ten sposób, że wrzuca wszystkie składniki do pojemnika, używając i zakwasu ale i drożdży w podanej przez siebie kolejności, zostawia to na 1-2 godziny, potem dodaje drugą część mąki .
Następnie włącza podstawowy program do chleba, potem w odpowiednim czasie wyłącza wypiekacz dopóki ciasto nie wyrośnie, następnie jak wyrośnie odpala program do pieczenia chleba Shocked

Nie wiem czy mam ochotę, żeby każdego dnia lub co drugi dzień bawić się w coś takiego...


edit. Tutaj znalazlam ciekawy blog z chlebusiowymi przepisami [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Wto 12:51, 31 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 13:53, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
No właśnie... czytałam, że się da... Ale czy się da w ten sposób, że wrzucam wszystko do maszyny włączam program np do razowca i sobie idę?

No właśnie tak dziewczyny robią, trzeba mieć mocny zakwas do tego pewnie. Można tez dodać do maszyny trochę drożdży, żeby wspomogły zakwas, smak zakwasowy zostanie, a chlebek będzie miał łatwiej w rośnięciu - tak planuję zrobić.
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 14:09, 31 Sie 2010    Temat postu:

czyli to musi być zakwas, który mega szybko rośnie?

Jestem ciekawa jaki czas daje moja maszyna na rośniecie chleba w programie do wypieków pełnoziarnistych i jak to się ma do wzrostu chleba na zakwasie...
Może dziewczyny tutaj zaglądną i zdradzą tajemnicę jak to robią bez żadnych przerw w pieczeniu...


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Wto 14:09, 31 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 5 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island