Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 14:33, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | czyli to musi być zakwas, który mega szybko rośnie? |
Po prostu silny. Ja mojemu jeszcze nie ufam i zawsze chociaż troszkę drożdży dorzucam - po prostu nie chce mi się czekać tak długo, aż ciasto wyrośnie
Cytat: | Może dziewczyny tutaj zaglądną i zdradzą tajemnicę jak to robią bez żadnych przerw w pieczeniu... |
Pisały w wątku kuchennym, że po prostu wlewają zakwas do maszyny, dodają inne składniki i heja Jutro Ci opowiem co mi wyszło
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
jovanna
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Wto 14:46, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
No to chyba jesli sie uda, dostane maszyne do pieczenia chleba z Lidla w ramach urodzin, ktore mam za ok. miesiac . Bo jecze mojemu mezowi od dawna ze chce miec maszyne do chleba ... Nie wiem gdzie ja postawie bo mam juz tak zagracona kuchnie... Ale co tam, marzy mi sie przez siebie wypieczony chlebek.
I tak jak mowila Ali tyle o tym piszecie i ja to czytam na dwoch forach, ze nie ma opcji musza ja miec ...
A cena jest na moje mozliwosci finansowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 14:57, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, ja dodaje wszystkie skladniki na raz, wlaczam program ktory trwa 3h40min i mam cudnie wyrosniety chleb na zakwasie bez uzywania drozdzy.
Najmlodszy zakwas, ktory do tego uzywalam mial chyba 2 - 3 tygodnie.
Zupelnie nie wiem o co chodzi z tym "silnym" zakwasem U mnie dziala kazdy
Jakbym miala bawic sie w wyrabianie w maszynie, potem przekladanie do foremek, mycie maszyny i wypiekanie chleba w piekarniku, to juz chyba wolalabym ganiac do piekarni Ja to jednak lubie proste rozwiazania
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 15:09, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind Ale jak to możliwe... Właśnie sprawdzilam bo pieczemy próbny pełnoziarnisty na razowym programie i też ma 3, 40 tak jak piszesz czy nawet ciut więcej... A wszędzie piszą, że chleb na zakwasie normalnie zostawia się do wyrośnięcia na 3-4 godziny a tutaj wyrasta zdecydowanie krócej bo to programy przystosowane do drożdży... Już niczego nie pojmuję... Jak tylko się wybiorę po zakwasik to spróbuję tak zrobić jak piszesz...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 15:12, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, ale ja nie mam innego programu I chyba nie podejrzewasz mnie, ze wstaje w nocy do chleba, aby jakos wydluzyc czas jego wyrastania
Wrzucam wszystko, zamykam maszyne, ustawiam 3.40 i na tym moja aktywnosc maszynowa sie konczy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42087
Przeczytał: 2 tematy
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 15:29, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | Wind Ale jak to możliwe... Właśnie sprawdzilam bo pieczemy próbny pełnoziarnisty na razowym programie i też ma 3, 40 tak jak piszesz czy nawet ciut więcej... A wszędzie piszą, że chleb na zakwasie normalnie zostawia się do wyrośnięcia na 3-4 godziny a tutaj wyrasta zdecydowanie krócej bo to programy przystosowane do drożdży... Już niczego nie pojmuję... |
Weź pod uwagę, że podczas rośnięcia w maszynie ciasto jest lekko podgrzewane
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 15:56, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
zadziorny napisał: | Hanik napisał: | Wind Ale jak to możliwe... Właśnie sprawdzilam bo pieczemy próbny pełnoziarnisty na razowym programie i też ma 3, 40 tak jak piszesz czy nawet ciut więcej... A wszędzie piszą, że chleb na zakwasie normalnie zostawia się do wyrośnięcia na 3-4 godziny a tutaj wyrasta zdecydowanie krócej bo to programy przystosowane do drożdży... Już niczego nie pojmuję... |
Weź pod uwagę, że podczas rośnięcia w maszynie ciasto jest lekko podgrzewane |
Tak wiem...
Ale tam na tym forum pisali,że zakwas nie lubi być podgrzewany i powinien wyrastać niepodgrzewany... Wygląda na to, że to nieprawda
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 15:58, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Hanik, ale ja nie mam innego programu I chyba nie podejrzewasz mnie, ze wstaje w nocy do chleba, aby jakos wydluzyc czas jego wyrastania
Wrzucam wszystko, zamykam maszyne, ustawiam 3.40 i na tym moja aktywnosc maszynowa sie konczy |
Nie no coś Ty nawet mi przez myśl nie przeszło... Tylko wygląda na to, że Ci wszyscy ludzie nie znają tego sekretu. bo nikomu tam nie wychodzi w ten sposób i może zwalają na zakwas a to chodzi o wypracowanie proporcji... Wygląda, że chyba tak. No bo jak inaczej?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 16:49, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, wiesz mnie to nawet do glowy by nie przyszlo, aby tak cudowac z wypiekaniem chleba
Trzymam sie tylko proporcji maka/zakwas i nie ma problemu. Co wiecej, uzywam tylko mak pelnoziarnistych i razowych, ktore nie sa specjalnie wdzieczne do wypieku mocno wyrosnietego chleba i tez nie narzekam.
Jedynie klucha wyszla mi gdy eksperymentowalam z maka kukurydziana. Ale o tej wpadce pisalam wczesniej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 17:10, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Dobra jakby co będę prosić o pomoc...
Dziś została zakupiona dodatkowo mąka orkiszowa .
Na razie w maszynie siedzi próbny drożdżowy chlebek z pszennej gruboziarnistej. jeszcze 1,5 h i będzie. Akurat na kolację ... O ile się coś nie zepsuje...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 17:14, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik, cos dla Ciebie bo akurat wypiekamy
Program 3h40min, do konca wyrastania zostalo 15 minut
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 17:22, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | Hanik, cos dla Ciebie bo akurat wypiekamy
Program 3h40min, do konca wyrastania zostalo 15 minut
|
Superowo. Na jakiej wielkości chleb są te proporcje?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Wto 17:27, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wind powiedz mi jeszcze w jaki sposób zakwaszasz mąkę?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 17:30, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
my trzymamy sie nastepujacych proporcji:
200ml wody
400g maki (i tutaj zazwyczaj mieszamy np. 200g razowej i 200g pelnoziarnistej, albo 300g razowej i 100g orkiszowej albo cokolwiek innego przyjdzie nam do glowy )
250g zakwasu zytniego
100g dodatkow (slonecznik, dynia, suszone pomidory, platki owsiane/zytnie, len, sezam, sliwki, morele (sic!) itp.
UWAGA: wazne jakiej konsystencji jest zakwas!
Jak widac po pelnym kubelku maszyny nie mam problemu z wyrastaniem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 17:30, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | Wind powiedz mi jeszcze w jaki sposób zakwaszasz mąkę? |
nie zakwaszam maki! Przeciez pisalam wczesniej! Po cholere mam ja zakwaszac???
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|