Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 0:02, 28 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Zofijówka napisał: | Ja mam takie odczucie, że w naturze pies by nie przebierał, i zeżarł wszystko, łącznie z przełykiem, żyłami, ścięgnami, sercem, kością, oczami itd, itp. I wydaje mi się, że zwierz w większości się składa z tych "ochłapów". |
czy ty widziałaś irlanda, erdela itd. w naturze
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zofijówka
Zaangażowany
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 14:57, 28 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
A w jakich okolicznościach powstały te rasy? Czy irland nie był psem irlandzkiego kłusownika? Skoro musiał kłusować, to na mięsie mu nie zbywało. Pies zawsze jadł to, co pozostało po człowieku +to co sobie sam zorganizował. Ja nie mówię, że psu należą się skóra i kopyta. Ale z tego co wiem BARF, a o tym traktuje topic, ma naśladować naturalną dietę psowatych.
|
|
Powrót do góry |
|
|
magnitudo
Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 16:42, 28 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
kiedyś naturalna dieta człowieka też była inna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gaja
zbanowany
Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 515
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 16:35, 29 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Od jakiegoś czasu daję moim suniom surowiznę tj. kurczacze szyjki i kadłubki, żołądki z kurczaka, serca kurczacze i wołowe, cielęcinę z kością, przerastaną wołowinę. Wszystko kupuję w "ludzkich" sklepach.
Mam w związku z tym pytanie do Was, tych, którzy też karmią surowym.
Gdzie się zaopatrujecie, u kogo, w jakich punktach? Chodzi mi o sprawdzone przez Was miejsca, takie z których jesteście zadowoleni Wy i Wasze psy.
W internecie szukałam producentów i jest ich sporo, nie wiadomo którego wybrać.
A napewno macie jakiś sprawdzonych juz dostawców.
Proszę jeśli możecie, to napiszcie gdzie i co?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Evelynka
Zaangażowany
Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Tychy
|
Wysłany: Czw 17:06, 29 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
I tu robisz błąd, nie jestem w 100% pewna tych innych rodzajów mięs ale akurat podroby z wieprzowiny należy gotować, ponieważ własnie w surowych podrobach wieprzowiny występuje Choroba Aujeszkiego
[link widoczny dla zalogowanych]
Reszta mięsa nie zaraża podobno.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gaja
zbanowany
Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 515
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 18:10, 29 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Evelynka napisał: | I tu robisz błąd, nie jestem w 100% pewna tych innych rodzajów mięs ale akurat podroby z wieprzowiny należy gotować, ponieważ własnie w surowych podrobach wieprzowiny występuje Choroba Aujeszkiego
[link widoczny dla zalogowanych]
Reszta mięsa nie zaraża podobno. |
Nie daję wieprzowiny! Pisałam tylko o kurczakach i wołowinie.
Z wieprzowiny zrezygnowałam juz dawno po przeczytaniu na forum o chorobie Aujeszkiego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Evelynka
Zaangażowany
Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Tychy
|
Wysłany: Czw 21:26, 29 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Ups sory, jeszcze poświąteczna jestem i coś dojść do siebie nie umiem
Ale jak przejrzysz ten wątek od początku to są podane chyba dwie strony producentów mięsa dla barf.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gaja
zbanowany
Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 515
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 21:39, 29 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Dzięki. widziałam, ale to było dość dawno.
Po świetach rzeczywiście ciężko dojść do siebie, mi przez to wolne od pracy uciekł jeden dzień
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zofijówka
Zaangażowany
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 17:41, 03 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Zapytanie do Barfowców: podajecie mączkę z krwi? w jakiej ilości? Spotkałam sie też z czymś bardzo dziwnym, tj. mączką z osocza... Zastanawia mnie, czy jest tam coś, co trudno suplementować w inny sposób.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tilia
Weteran
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 1223
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wawa
|
Wysłany: Wto 20:29, 03 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Ja nie dawałam. Musi im wystarczyć to, co jest w mięsie czy kościach. Sporo krwi jest np w głowiźnie wołowej.
Szczerze mówiąc nie spotkałam się z tym żeby ktoś to podawał. Za to w lekach, w żelach i maściach wspomagających gojenie (Solcoseryl, polecam szczególnie na głębokie dziury) znajduje się hydrolizat z krwi cieląt.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gryf80
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ze wsi:)Puławy
|
Wysłany: Wto 20:56, 03 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
nawet gdybym miala dostęp do tego typu produktu raczej bym sie o niego nie pokusila.krew to głównie -z pierwiastków-b12 i żelazo,a to mozna w innej formie podac np watrobie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zofijówka
Zaangażowany
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 22:19, 03 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Spotkałam się z opinią, że mięso, które jest w sprzedaży, jest pozbawione w ogromnej mierze krwi, i dlatego trzeba ja podawać w inny sposób. Ale fakt, że w wątrobie jest jej sporo. Dzięki za odp.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zofijówka
Zaangażowany
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 22:23, 03 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Tilia, a wiesz, gdzie można nabyć głowiznę?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tilia
Weteran
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 1223
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wawa
|
Wysłany: Śro 9:51, 04 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Ja ją zamawiałam normalnie w sklepie mięsnym, ale właściciele czy też rodzina właścicieli mieli własny ubój. Przywozili mi w porcjach tak ok 5 - 6 kg, płaciłam 5 zł za kg. Niestety sklep się zlikwidował, ostatnio wyciągnęłam z zamrażarki ostatnie porcje, więc muszę poszukać następnych dojść.
Od razu po przyniesieniu porcjowałam jeśli się dało (trudno się to kroi) i wrzucałam do zamrażarki, po rozmrożeniu jest w pojemniku sporo krwi, gęstej i lepkiej. W ogóle taka "świeża" głowizna może być dość obrzydliwa, bo i śliny jest dużo, całość taka oślizgła i krwi sporo kapie. Wiem, okropność. Ale moje psy to uwielbiają.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zofijówka
Zaangażowany
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 12:53, 04 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
O w mordę... Ale chyba nie dostajesz całego łba do rozebrania samodzielnie????
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|