Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Cafe Terrier
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 320, 321, 322 ... 1598, 1599, 1600  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Kawiarenka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Sob 20:58, 26 Lis 2011    Temat postu:

Ali w czasach mojej mięsożerności piekłam karkówkę przyprawioną solą, pieprzem, ziołami i dużą ilością czosnku, w gorącym popiele ogniska - tylko zawijałam dokładnie w folię aluminiową. Super wychodziło!

Podobnie zresztą można upiec warzywka i ryby Kciuki Ryby oczywiście najlepiej z duża ilością pietruszki, z czosnkiem i z cytryną Wink

I do tego zimne aromatyczne piwko - żyć nie umierać Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 21:15, 26 Lis 2011    Temat postu:

Hello Smile

A buraki cukrowe to mozna tak w sklepie kupic? Jakos nigdy nie spotkalam, a melasy buraczanej nie znam Sad W sklepach bio mozna natomiast kupic melase z trzciny cukrowej ... Nigdy nie kupowalam, wiec nic zupelnie nie wiem do czego to sluzy Rolling Eyes

Ali takie kotleciki mielone (jedynie z mielonego indyka, cebulki, jajka i przypraw lub z wiekszym dodatkiem warzyw) robimy i my! Z tym, ze ja je bardziej splaszczam i przypominaja wtedy hamburgery, ktore mozna jesc i na talerzu obiadowym i na kanapce z salata i pomidorem Mr. Green A splaszczone bardzo szybko sie grilluja Smile

Zair w necie znalazlam sklad tego piwa. Rzeczywiscie imponujacy Shocked Cool

Wermont, a gdzie przepis na babeczki serowo-tymiankowe??? No???

A ja wlasciwie niczego dzisiaj nie zrobilam a zmeczona jestem jak po przerzuceniu tony wegla Rolling Eyes Jak to w sobote mialam total immersion z nativem i po przegadanych tematach z trudnoscia paszcze otwieram, o wypraniu mozgu nawet nie wspomne Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 21:17, 26 Lis 2011    Temat postu:

Zair Ugru-nad napisał:


Podobnie zresztą można upiec warzywka i ryby Kciuki Ryby oczywiście najlepiej z duża ilością pietruszki, z czosnkiem i z cytryną Wink



ryby to koprem! Duzo kopru, pieprzu i czosnku Mr. Green I na griil Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Sob 21:30, 26 Lis 2011    Temat postu:

Robiłam też z koprem Wink I estragonem, ziołami prowansalskimi, ale najbardziej mi smakowała rybka z pietruszką Wink

Ciekawe, jaka by była z lubczykiem Wink Trzeba będzie wypróbować Wink

--
Edit: zamotałam w cytowaniu Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Talviszon dnia Sob 21:31, 26 Lis 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 21:36, 26 Lis 2011    Temat postu:

O widzisz a ja z ziolam prowansalskimi nie robilam ... Nie za mocno "zabijaja" smak ryby? Rolling Eyes I z lubczykiem tez nie Rolling Eyes Wszystko przede mna Smile

Tak mnie ten grill neci, ze jutro grillowana cukinia faszerowana mielonym indykiem i ziolami Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 21:41, 26 Lis 2011    Temat postu:

Wind napisał:

Wermont, a gdzie przepis na babeczki serowo-tymiankowe??? No???



mogę jutro do kuchni wstawić, ale to takie strasznie proste, śmieszne do przekąszenia coś...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 21:44, 26 Lis 2011    Temat postu:

Wermont napisał:
Wind napisał:

Wermont, a gdzie przepis na babeczki serowo-tymiankowe??? No???



mogę jutro do kuchni wstawić, ale to takie strasznie proste, śmieszne do przekąszenia coś...


dobra, dobra nie ociagaj sie tylko zapodaj! Dobry uczynek zrobisz, o! Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Sob 21:52, 26 Lis 2011    Temat postu:

Wind, niestety, z nabyciem buraka cukrowego będzie krucho. Jak masz gdzieś w pobliżu cukrownię to proste bo okoliczni gospodarze sadzą na polach buraki. Jak nie ma cukrowni to im się nie opłaca.
Jak jedziesz jakąś boczną drogą to się porozglądaj za stertą buraków.
Melasa buraczana pewnie do trzcinowej podobna? Gęsty, lepki syrop, ciągnący się jak miód płynny, koloru ciemno-brązowego. Smak ma tak specyficzny, że trudno mi opisać.
U nas też była cukrownia ale takich placków z buraka to nie znam.
Ile ludzi tam sezonowo mialo pracę!
Powrót do góry
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Sob 21:52, 26 Lis 2011    Temat postu:

Wind napisał:
O widzisz a ja z ziolam prowansalskimi nie robilam ... Nie za mocno "zabijaja" smak ryby?


Koper też ma intensywny aromat. Czosnek również. Myślę, ze to kwestia dobrze dobranych proporcji oraz smakowego gustu. Lubczyk jest genialny do zup, wspaniałe są też ziemniaki ugotowane z dodatkiem lubczyku. Jeśli idzie o zioła, to ja lubię eksperymentować i degustować nowe smaki Wink

A co do grilla... to zwykłe naturalne ognisko, w dodatku na drewnie liściastym, jest o niebo lepsze Wink Tylko trzeba tak je zaprojektować, aby była w nim "jamka" w popiele, dodatkowo odgrodzona od zewnątrz gorącymi kamieniami Wink Najlepiej,. jeśli w jamce jest żar o barwie ciemnoczerwonej przechodzącej już w czarny. W takiej jamce się umieszcza zawinięte w folię aluminiową kotlety, rybne lub drobiowe filety lub warzywka i piecze Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 22:00, 26 Lis 2011    Temat postu:

Wind, zmobilizowałam się i przepis wrzuciłam Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 22:05, 26 Lis 2011    Temat postu:

O matko Zair a gdzie ja prawie w srodku zimy i w srodku Warszawy znajde dobrze zaprojektowane ognisko??? Shocked Mr. Green Jak sie latem na lonie natury gdzies umowimy, to Ty mi pokazesz jak takie ognisko zmajstrowac, a ja w zamian nawioze grillowej walowki Kciuki

Borsaf rzeczywiscie ta trzcinowa melasa wyglada jak miod spadziowy. A buraczanych pol to ja nigdzie, ze tak powiem w poblizu nie mam Rolling Eyes Jedyne bliskie pola to kapusciane. Tak niedaleczko Lasu Kabackiego po jedyne 2 tysiaki za metr kwadratowy Laughing Poki co chetnych nie ma (ehhh ta koniunktura Wink) wiec co w oczekiwaniu na kapuche sieja ... kapuche Laughing

Wermont lece czytac Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
imago
Zaangażowany


Dołączył: 16 Cze 2010
Posty: 2916
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 22:15, 26 Lis 2011    Temat postu:

Wind, jak będziesz jechała w październiku/listopadzie do Lublina to w Garbowie czy Zagrodach wystarczy zjechać w boczną drogę i buraki leżą na pryzmach przy drodze. A jak bardzo będziesz chciała to daj znać wcześniej, że będziesz to Ci zorganizuję i przekażę w Lublinku Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Sob 22:22, 26 Lis 2011    Temat postu:

Wind napisał:
O matko Zair a gdzie ja prawie w srodku zimy i w srodku Warszawy znajde dobrze zaprojektowane ognisko??? Shocked


Przypomniałam sobie, jak kiedyś z falką robiłyśmy ognisko w śniegu, w 15-stopniowym mrozie, upiekłyśmy kiełbaski i wypiłyśmy po dwa piwa Wink Fajnie było Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42153
Przeczytał: 4 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Sob 22:25, 26 Lis 2011    Temat postu:

Magicnesca napisał:
bos napisał:

Nie ma się co martwić, ja czuję się rewelacyjnie Very Happy


Ciekawe czemu moja babska intuicja podpowiada mi calkiem co innego Niewiem Hmmm Cos Ci nie wierze ani za grosz za pensa tez Razz

Masz 100% racji. Nadal ma za dużo cholesterolu Rolling Eyes. Właśnie wróciłem od niego. Gadaliśmy bite trzy godziny, a on przez tą sklerozę nawet herbaty mi nie zrobił Hmmm Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Sob 22:30, 26 Lis 2011    Temat postu:

Ooooo, na spłaszczanie kotlecików nie wpadłam, będę musiała spróbować. Tak samo ugotować ziemniaki z lubczykiem (lubczyk i miętę zawiozłam na działkę i wkopałam w doniczkach, ale przedtem ogołociłam krzaki z listków, a listki te włożyłam w woreczkach do zamrażarki) Smile
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Kawiarenka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 320, 321, 322 ... 1598, 1599, 1600  Następny
Strona 321 z 1600

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island