Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Talviszon
Administrator
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: spod Wrocławia
|
Wysłany: Sob 20:58, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Ali w czasach mojej mięsożerności piekłam karkówkę przyprawioną solą, pieprzem, ziołami i dużą ilością czosnku, w gorącym popiele ogniska - tylko zawijałam dokładnie w folię aluminiową. Super wychodziło!
Podobnie zresztą można upiec warzywka i ryby Ryby oczywiście najlepiej z duża ilością pietruszki, z czosnkiem i z cytryną
I do tego zimne aromatyczne piwko - żyć nie umierać
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 21:15, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Hello
A buraki cukrowe to mozna tak w sklepie kupic? Jakos nigdy nie spotkalam, a melasy buraczanej nie znam W sklepach bio mozna natomiast kupic melase z trzciny cukrowej ... Nigdy nie kupowalam, wiec nic zupelnie nie wiem do czego to sluzy
Ali takie kotleciki mielone (jedynie z mielonego indyka, cebulki, jajka i przypraw lub z wiekszym dodatkiem warzyw) robimy i my! Z tym, ze ja je bardziej splaszczam i przypominaja wtedy hamburgery, ktore mozna jesc i na talerzu obiadowym i na kanapce z salata i pomidorem A splaszczone bardzo szybko sie grilluja
Zair w necie znalazlam sklad tego piwa. Rzeczywiscie imponujacy
Wermont, a gdzie przepis na babeczki serowo-tymiankowe??? No???
A ja wlasciwie niczego dzisiaj nie zrobilam a zmeczona jestem jak po przerzuceniu tony wegla Jak to w sobote mialam total immersion z nativem i po przegadanych tematach z trudnoscia paszcze otwieram, o wypraniu mozgu nawet nie wspomne
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 21:17, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Zair Ugru-nad napisał: |
Podobnie zresztą można upiec warzywka i ryby Ryby oczywiście najlepiej z duża ilością pietruszki, z czosnkiem i z cytryną
|
ryby to koprem! Duzo kopru, pieprzu i czosnku I na griil
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Talviszon
Administrator
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: spod Wrocławia
|
Wysłany: Sob 21:30, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Robiłam też z koprem I estragonem, ziołami prowansalskimi, ale najbardziej mi smakowała rybka z pietruszką
Ciekawe, jaka by była z lubczykiem Trzeba będzie wypróbować
--
Edit: zamotałam w cytowaniu
Ostatnio zmieniony przez Talviszon dnia Sob 21:31, 26 Lis 2011, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 21:36, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
O widzisz a ja z ziolam prowansalskimi nie robilam ... Nie za mocno "zabijaja" smak ryby? I z lubczykiem tez nie Wszystko przede mna
Tak mnie ten grill neci, ze jutro grillowana cukinia faszerowana mielonym indykiem i ziolami
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wermont
Weteran
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 21:41, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: |
Wermont, a gdzie przepis na babeczki serowo-tymiankowe??? No???
|
mogę jutro do kuchni wstawić, ale to takie strasznie proste, śmieszne do przekąszenia coś...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 21:44, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Wermont napisał: | Wind napisał: |
Wermont, a gdzie przepis na babeczki serowo-tymiankowe??? No???
|
mogę jutro do kuchni wstawić, ale to takie strasznie proste, śmieszne do przekąszenia coś... |
dobra, dobra nie ociagaj sie tylko zapodaj! Dobry uczynek zrobisz, o!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Sob 21:52, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Wind, niestety, z nabyciem buraka cukrowego będzie krucho. Jak masz gdzieś w pobliżu cukrownię to proste bo okoliczni gospodarze sadzą na polach buraki. Jak nie ma cukrowni to im się nie opłaca.
Jak jedziesz jakąś boczną drogą to się porozglądaj za stertą buraków.
Melasa buraczana pewnie do trzcinowej podobna? Gęsty, lepki syrop, ciągnący się jak miód płynny, koloru ciemno-brązowego. Smak ma tak specyficzny, że trudno mi opisać.
U nas też była cukrownia ale takich placków z buraka to nie znam.
Ile ludzi tam sezonowo mialo pracę!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Talviszon
Administrator
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: spod Wrocławia
|
Wysłany: Sob 21:52, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | O widzisz a ja z ziolam prowansalskimi nie robilam ... Nie za mocno "zabijaja" smak ryby? |
Koper też ma intensywny aromat. Czosnek również. Myślę, ze to kwestia dobrze dobranych proporcji oraz smakowego gustu. Lubczyk jest genialny do zup, wspaniałe są też ziemniaki ugotowane z dodatkiem lubczyku. Jeśli idzie o zioła, to ja lubię eksperymentować i degustować nowe smaki
A co do grilla... to zwykłe naturalne ognisko, w dodatku na drewnie liściastym, jest o niebo lepsze Tylko trzeba tak je zaprojektować, aby była w nim "jamka" w popiele, dodatkowo odgrodzona od zewnątrz gorącymi kamieniami Najlepiej,. jeśli w jamce jest żar o barwie ciemnoczerwonej przechodzącej już w czarny. W takiej jamce się umieszcza zawinięte w folię aluminiową kotlety, rybne lub drobiowe filety lub warzywka i piecze
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wermont
Weteran
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 22:00, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Wind, zmobilizowałam się i przepis wrzuciłam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wind
Weteran
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 22:05, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
O matko Zair a gdzie ja prawie w srodku zimy i w srodku Warszawy znajde dobrze zaprojektowane ognisko??? Jak sie latem na lonie natury gdzies umowimy, to Ty mi pokazesz jak takie ognisko zmajstrowac, a ja w zamian nawioze grillowej walowki
Borsaf rzeczywiscie ta trzcinowa melasa wyglada jak miod spadziowy. A buraczanych pol to ja nigdzie, ze tak powiem w poblizu nie mam Jedyne bliskie pola to kapusciane. Tak niedaleczko Lasu Kabackiego po jedyne 2 tysiaki za metr kwadratowy Poki co chetnych nie ma (ehhh ta koniunktura ) wiec co w oczekiwaniu na kapuche sieja ... kapuche
Wermont lece czytac
|
|
Powrót do góry |
|
 |
imago
Zaangażowany
Dołączył: 16 Cze 2010
Posty: 2916
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 22:15, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Wind, jak będziesz jechała w październiku/listopadzie do Lublina to w Garbowie czy Zagrodach wystarczy zjechać w boczną drogę i buraki leżą na pryzmach przy drodze. A jak bardzo będziesz chciała to daj znać wcześniej, że będziesz to Ci zorganizuję i przekażę w Lublinku
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Talviszon
Administrator
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: spod Wrocławia
|
Wysłany: Sob 22:22, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Wind napisał: | O matko Zair a gdzie ja prawie w srodku zimy i w srodku Warszawy znajde dobrze zaprojektowane ognisko??? |
Przypomniałam sobie, jak kiedyś z falką robiłyśmy ognisko w śniegu, w 15-stopniowym mrozie, upiekłyśmy kiełbaski i wypiłyśmy po dwa piwa Fajnie było
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zadziorny
Administrator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42153
Przeczytał: 4 tematy
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Sob 22:25, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Magicnesca napisał: | bos napisał: |
Nie ma się co martwić, ja czuję się rewelacyjnie
|
Ciekawe czemu moja babska intuicja podpowiada mi calkiem co innego Cos Ci nie wierze ani za grosz za pensa tez |
Masz 100% racji. Nadal ma za dużo cholesterolu . Właśnie wróciłem od niego. Gadaliśmy bite trzy godziny, a on przez tą sklerozę nawet herbaty mi nie zrobił
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob 22:30, 26 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Ooooo, na spłaszczanie kotlecików nie wpadłam, będę musiała spróbować. Tak samo ugotować ziemniaki z lubczykiem (lubczyk i miętę zawiozłam na działkę i wkopałam w doniczkach, ale przedtem ogołociłam krzaki z listków, a listki te włożyłam w woreczkach do zamrażarki)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|