Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
BARF
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Pielęgnacja i żywienie / Karmy i żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 0:02, 28 Paź 2011    Temat postu:

Zofijówka napisał:
Ja mam takie odczucie, że w naturze pies by nie przebierał, i zeżarł wszystko, łącznie z przełykiem, żyłami, ścięgnami, sercem, kością, oczami itd, itp. I wydaje mi się, że zwierz w większości się składa z tych "ochłapów".

czy ty widziałaś irlanda, erdela itd. w naturze Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zofijówka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 14:57, 28 Paź 2011    Temat postu:

A w jakich okolicznościach powstały te rasy? Czy irland nie był psem irlandzkiego kłusownika? Skoro musiał kłusować, to na mięsie mu nie zbywało. Pies zawsze jadł to, co pozostało po człowieku +to co sobie sam zorganizował. Ja nie mówię, że psu należą się skóra i kopyta. Ale z tego co wiem BARF, a o tym traktuje topic, ma naśladować naturalną dietę psowatych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 16:42, 28 Paź 2011    Temat postu:

kiedyś naturalna dieta człowieka też była inna Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gaja
zbanowany


Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 515
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 16:35, 29 Gru 2011    Temat postu:

Hmmm Od jakiegoś czasu daję moim suniom surowiznę tj. kurczacze szyjki i kadłubki, żołądki z kurczaka, serca kurczacze i wołowe, cielęcinę z kością, przerastaną wołowinę. Wszystko kupuję w "ludzkich" sklepach.
Mam w związku z tym pytanie do Was, tych, którzy też karmią surowym.
Gdzie się zaopatrujecie, u kogo, w jakich punktach? Chodzi mi o sprawdzone przez Was miejsca, takie z których jesteście zadowoleni Wy i Wasze psy. Wink
W internecie szukałam producentów i jest ich sporo, nie wiadomo którego wybrać. Niewiem
A napewno macie jakiś sprawdzonych juz dostawców.
Proszę jeśli możecie, to napiszcie gdzie i co?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 17:06, 29 Gru 2011    Temat postu:

I tu robisz błąd, nie jestem w 100% pewna tych innych rodzajów mięs ale akurat podroby z wieprzowiny należy gotować, ponieważ własnie w surowych podrobach wieprzowiny występuje Choroba Aujeszkiego
[link widoczny dla zalogowanych]
Reszta mięsa nie zaraża podobno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gaja
zbanowany


Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 515
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 18:10, 29 Gru 2011    Temat postu:

Evelynka napisał:
I tu robisz błąd, nie jestem w 100% pewna tych innych rodzajów mięs ale akurat podroby z wieprzowiny należy gotować, ponieważ własnie w surowych podrobach wieprzowiny występuje Choroba Aujeszkiego
[link widoczny dla zalogowanych]
Reszta mięsa nie zaraża podobno.


Nie daję wieprzowiny! Pisałam tylko o kurczakach i wołowinie.
Z wieprzowiny zrezygnowałam juz dawno po przeczytaniu na forum o chorobie Aujeszkiego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 21:26, 29 Gru 2011    Temat postu:

Ups sory, jeszcze poświąteczna jestem i coś dojść do siebie nie umiem Rolling Eyes
Ale jak przejrzysz ten wątek od początku to są podane chyba dwie strony producentów mięsa dla barf.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gaja
zbanowany


Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 515
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:39, 29 Gru 2011    Temat postu:

Dzięki. widziałam, ale to było dość dawno.
Po świetach rzeczywiście ciężko dojść do siebie, mi przez to wolne od pracy uciekł jeden dzień Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zofijówka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 17:41, 03 Kwi 2012    Temat postu:

Zapytanie do Barfowców: podajecie mączkę z krwi? w jakiej ilości? Spotkałam sie też z czymś bardzo dziwnym, tj. mączką z osocza... Zastanawia mnie, czy jest tam coś, co trudno suplementować w inny sposób. Niewiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tilia
Weteran


Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 1223
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wawa

PostWysłany: Wto 20:29, 03 Kwi 2012    Temat postu:

Ja nie dawałam. Musi im wystarczyć to, co jest w mięsie czy kościach. Sporo krwi jest np w głowiźnie wołowej.

Szczerze mówiąc nie spotkałam się z tym żeby ktoś to podawał. Za to w lekach, w żelach i maściach wspomagających gojenie (Solcoseryl, polecam szczególnie na głębokie dziury) znajduje się hydrolizat z krwi cieląt.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gryf80



Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ze wsi:)Puławy

PostWysłany: Wto 20:56, 03 Kwi 2012    Temat postu:

nawet gdybym miala dostęp do tego typu produktu raczej bym sie o niego nie pokusila.krew to głównie -z pierwiastków-b12 i żelazo,a to mozna w innej formie podac np watrobie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zofijówka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 22:19, 03 Kwi 2012    Temat postu:

Spotkałam się z opinią, że mięso, które jest w sprzedaży, jest pozbawione w ogromnej mierze krwi, i dlatego trzeba ja podawać w inny sposób. Ale fakt, że w wątrobie jest jej sporo. Dzięki za odp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zofijówka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 22:23, 03 Kwi 2012    Temat postu:

Tilia, a wiesz, gdzie można nabyć głowiznę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tilia
Weteran


Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 1223
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wawa

PostWysłany: Śro 9:51, 04 Kwi 2012    Temat postu:

Ja ją zamawiałam normalnie w sklepie mięsnym, ale właściciele czy też rodzina właścicieli mieli własny ubój. Przywozili mi w porcjach tak ok 5 - 6 kg, płaciłam 5 zł za kg. Niestety sklep się zlikwidował, ostatnio wyciągnęłam z zamrażarki ostatnie porcje, więc muszę poszukać następnych dojść.

Od razu po przyniesieniu porcjowałam jeśli się dało (trudno się to kroi) i wrzucałam do zamrażarki, po rozmrożeniu jest w pojemniku sporo krwi, gęstej i lepkiej. W ogóle taka "świeża" głowizna może być dość obrzydliwa, bo i śliny jest dużo, całość taka oślizgła i krwi sporo kapie. Wiem, okropność. Ale moje psy to uwielbiają.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zofijówka
Zaangażowany


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 1125
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 12:53, 04 Kwi 2012    Temat postu:

O w mordę... Ale chyba nie dostajesz całego łba do rozebrania samodzielnie????
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Pielęgnacja i żywienie / Karmy i żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 7 z 9

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island