Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 10:06, 16 Lip 2007    Temat postu:

rita napisał:
A leczo Rolling Eyes


Ja nic nie mam bo mój żalądek nie trawi gotowanej papryki. Nie wiem czemu. Surową tak. Confused
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 11:05, 16 Lip 2007    Temat postu:

Sirion napisał:
I w ten sposób uzyska się cóś, co potem będzie koszmarnie twarde przy przyrządzaniu. Znam to z autopsji ! Fasolkę szparagową trzeba najpierw zblanszować to znaczy wrzucić

Ale jaja Laughing
Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 42060
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pon 12:38, 16 Lip 2007    Temat postu:

Co, jaja też trzeba najpierw zblanszować? Hmmm Niewiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 15:43, 16 Lip 2007    Temat postu:

Vichyssoise, czyli tradycyjna francuska zupa z ziemniaków i porów, na zimno

Składniki

4 szklanki obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
3 szklanki białych części porów, pokrojonych w cienkie talarki
2 litry wody lub litr wody i litr rosołu z kury

szklanka słodkiej śmietany-kremówki (30%)
sól do smaku

Warzywa ugotować w wodzie lub rosole do miękkości. Zmiksować aż będzie jednolite - można przetrzeć przez sito (mnie nigdy się nie chce...) Schłodzić, dodać śmietanę, osolić do smaku, ponownie mocno schłodzić w lodówce. Zupę podawać w schłodzonych filiżankach posypaną szczypiorkiem.

Trudno wyobrazić sobie coś dużo prostszego do przyrządzenia (zakładając, że ma się czym zmiksować...), a wychodzi Francja-elegancja Wink, bo to jedno z podstawowych dań tradycyjnej francuskiej kuchni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 22:22, 17 Lip 2007    Temat postu:

rita napisał:
A leczo Rolling Eyes

Ja robię, ale z kiełbachą Cool

Kroję kiełbasę w dość drobną kostkę, cebulę także, wrzucam na patelnię i podsmażam razem. Jak już jest to ładnie podsmażone, tłuszcz z kiełbaski wytopiony, a cebulka rumiana, dorzucam paprykę również w kostkę pokrojoną, mieszam wszystko, smażę przez chwilkę, po czym dorzucam pomidory pokrojone w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych. Mieszam, przykrywam przykrywką i duszę pod przykryciem kilka minut. Po kilku minutach odkrywam, sprawdzam czy konsystencja nie jest zbyt zupowata. Jeśli płynu jest sporo, to redukuję go gotując wszystko bez przykrywki jeszcze chwilę. Przyprawiam całość pieprzem, papryką słodką i ostrą, i vegetą (ostatnio - ziołową - pychotka). Do miseczek wrzucam tarty żółty ser (nie żałuję), zalewam gorącym leczo i konsumujemy Very Happy

Myślę, że bez kiełbaski też można zrobić Cool
Średnio liczę 1 średni pomidor na osobę, papryki w zależności od wielkości - te niewielkie, białe - 2 na łeb, te większe kolorowe - 1 na głowę, cebula - pół średniej na głowę, kiełbasa - też ok pół na głowę (takich krótkich, grubych kiełbasek śląskich).
Lubię robić z kolorowych papryk, bo ładnie wygląda, ale z tej tańszej - białej też smakuje wysmienicie.
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 22:34, 17 Lip 2007    Temat postu:

coztego, ja przygotowuję leczo bardzo podobnie. Narobiłaś mi tym opisem takiego smaka, że szkoda gadać...

Jedyna różnica jest taka, że ja lubię tę "zupowatość" i w związku z tym aż tak nie odparowuję składników, tylko jeszcze dorzucam trochę przecieru (poza świeżymi pomidorami), trochę Delikata do zup w płynie i na koniec groszek zielony, konserwowy - bo lubię, a poza tym jak papryka jest czerwona, żółta i pomarańczowa groszek daje zieleń i jest baardzo kolorowo. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 7:24, 18 Lip 2007    Temat postu:

Wracając do zimnych zup, ja często robię jeszcze dwie: szczawiową i hiszpańskie gazpacho.

A wczoraj zrobiłam sobie jeden z moich ulubionych deserów na upały, czyli galaretkę ze zsiadłego mleka (choć ta akurat jest z kefiru Smile ).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Śro 21:58, 18 Lip 2007    Temat postu:

Flaire nie szczuj tym deserem...dawaj przepis...na zupki także
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 22:27, 18 Lip 2007    Temat postu:

Flaire napisał:

A wczoraj zrobiłam sobie jeden z moich ulubionych deserów na upały, czyli galaretkę ze zsiadłego mleka (choć ta akurat jest z kefiru Smile ).

Dawaj przepis Very Happy Moja Kolumbijka robi jakieś takie desery mleczno-galaretowe, ale nie wpadłam na to, żeby poprosić o przepis. Muszę poprosić i porównam z Twoim Cool
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Sob 20:27, 21 Lip 2007    Temat postu:

Flaire gdzie te zimne zupy i deser??? Upał przeokropny, duchota więc na jutro spróbuje zrobić tą z porem.
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Sob 21:30, 21 Lip 2007    Temat postu:

Flaire napisał:
Vichyssoise, czyli tradycyjna francuska zupa z ziemniaków i porów, na zimno

Składniki

4 szklanki obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
3 szklanki białych części porów, pokrojonych w cienkie talarki
2 litry wody lub litr wody i litr rosołu z kury

szklanka słodkiej śmietany-kremówki (30%)
sól do smaku

Warzywa ugotować w wodzie lub rosole do miękkości. Zmiksować aż będzie jednolite - można przetrzeć przez sito (mnie nigdy się nie chce...) Schłodzić, dodać śmietanę, osolić do smaku, ponownie mocno schłodzić w lodówce. Zupę podawać w schłodzonych filiżankach posypaną szczypiorkiem.

Trudno wyobrazić sobie coś dużo prostszego do przyrządzenia (zakładając, że ma się czym zmiksować...), a wychodzi Francja-elegancja Wink, bo to jedno z podstawowych dań tradycyjnej francuskiej kuchni.


Rzeczywiście proste. Muszę spróbować. Kurna 2 lata we Francji mieszkalam i nie słyszałam o tej zupie Cool Trzeba było do Polski przyjechać i znależć się na terierkowie Wink
Powrót do góry
Nikita



Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawy

PostWysłany: Wto 21:25, 24 Lip 2007    Temat postu:

A może macie pomysł jak przyrządzic dobrego steka? Bo mi podeszwa wychodzi... Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Wto 21:32, 24 Lip 2007    Temat postu:

Wołowina bardzo dobrej jakośći ! Krótko smażyć na ostrym ogniu i solić dopiero na talerzu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikita



Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawy

PostWysłany: Wto 10:13, 31 Lip 2007    Temat postu:

Sirion napisał:
Wołowina bardzo dobrej jakośći ! Krótko smażyć na ostrym ogniu i solić dopiero na talerzu.


Sirion, ale trzeba ją rozbić wcześnioej, czy tylko taki plaster na ogień, bez cudowania?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Wto 11:36, 31 Lip 2007    Temat postu:

Na stek musi być wybrany kawałek, z wołowiny specjalnej do smażenia (z wołów specjalnej rasy - antrykot, polędwica - ale to ostatnie dla milionerów obecnie). Z naszej poczciwej mećki się nie nadaje. Nic się nie klepie. Smaży się do tak zwanego pierwszego zmięknięcia (wtedy mięso pozostaje różowe w środku). Wołowina ma tę szczególna własność, że smażona na dużym ogniu najpierw mięknie, gdy straci do końca wgłębi różowy kolor, to twarnieje i potem to już trzeba ze dwu godzin duszenia, aby się dało pogryźć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 36 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island