Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 2:50, 18 Lut 2007 Temat postu: Flaire |
|
|
zadziorny, tutaj nie wystarczy samo zdjęcie - musisz teraz przepis podać!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 2:52, 18 Lut 2007 Temat postu: coztego |
|
|
zadziorny, Ty to wszystko zjesz?!
A czym rogaliczki są nadziewana? Grzybami?
Ja chcę rogalika
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:04, 18 Lut 2007 Temat postu: zadziorny |
|
|
Flaire napisał: | zadziorny, tutaj nie wystarczy samo zdjęcie - musisz teraz przepis podać! |
Nie ma sprawy . Ale to dopiero jutro , bo dzisiaj pani zadziorna już śpi
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:04, 18 Lut 2007 Temat postu: zadziorny |
|
|
coztego napisał: | zadziorny, Ty to wszystko zjesz?! |
Dokładnie . Było ich 96 :smt041 . Ja zjadłem dzisiaj 8 z niewielką pomocą moich pasqd :smt050 . Najlepsze jest to, że reszta jest już w zamrażarce , a po rozmrożeniu w mikrofalówce (samo rozmrażanie na 4 minuty ) są jeszcze lepsze niż świeże :smt041 :smt050
coztego napisał: | A czym rogaliczki są nadziewana? Grzybami?
|
Z powidłami są the best :smt041 , ale może też być dżem, marmolada itp.
coztego napisał: | Ja chcę rogalika |
To zapraszam :smt050
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:07, 18 Lut 2007 Temat postu: Kardusia |
|
|
zadziorny napisał: | Oto co dzisiaj upiekła moja TZ :smt050 :
|
Kurza blaszka - Zadziorny - gdy skończę dietę - idę na całość :smt050
Pikne te Zadziorne rogaliki - ślina leci, w brzuchu skręca a kichy marsza grają ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:14, 18 Lut 2007 Temat postu: zadziorny |
|
|
Rogaliki drożdżowe pani zadziornej (48 szt)
Składniki:
1 kg mąki + mąka do podsypywania
1 kostka drożdży (10 dag)
1 kostka margaryny (lub masła) - rozpuścić
1 szklanka mleka 250 ml (ciepłego)
3 jajka
szczypta soli
6 łyżek cukru
2 słoiczki powideł śliwkowych
do dekoracji: płatki migdałowe, mak, sezam, słonecznik
[Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
Wykonać rozczyn
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić w cieple do wyrośnięcia (ok. 15 min).
Ciasto
Mąkę przesiać na miskę, dodać rozczyn, cukier, wymieszać. Dodać 2 jajka roztrzepane z solą, wymieszać. Dodać ciepłe mleko, wyrobić. Dodać ciepły tłuszcz i wyrobić na gładką (ale zwartą) kulę. Ciasto ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Najlepiej rośnie na poduszce elektrycznej, 2 lub 1 stopień grzania. Niech wyrasta ok. 1 godz. przykryte ściereczką.
Wykonanie rogalików
Ciasto podzielić na 6 części. 1 część ciasta rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Wykroić nożem na 8 części, nałożyć powidła, zwinąć w zgrabne rogaliki i ułożyć 12 sztuk na 1 blaszce wyścielonej pergaminem:
kierunek zawijania, szpic jest spodem
Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i udekorować płatkami migdałów, makiem itp.
Nagrzać piekarnik.
Termoobieg (180º C) 15 min, poziom 2.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:14, 18 Lut 2007 Temat postu: borsaf |
|
|
Coraz wspanialsze smakołyki sie tutaj pojawiają.
Dzisiaj robiłam troszkę porządku w szafce pod drukarka i znalazłam kilka przepisów na psie ciasteczka. Kiedys buszowalam po dogo i je wyłapałam i sobie wydrukowałam. Czy sa zainteresowani? Czy mam je tutaj dopisać??
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:15, 18 Lut 2007 Temat postu: Anisha |
|
|
Myślę, że są zainteresowani, a w każdym razie ja jestem .
Można poza kategoriami "konkrety" i "słodkości" zrobić też "psie specjały" i właśnie tam takie przepisy powrzucać. Na początek na pewno gdzieś jest przepis na Niedzwiedzie psie ciasteczka, a inne też bardzo mile widziane... :smt050
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:17, 18 Lut 2007 Temat postu: borsaf |
|
|
No, to daję te, ktore gdzies, kiedys spisałam.
Niedźwiedzie ciasteczka to chyba autorka wklei, a i jborowy gdzies swoje przepisy dał?
Psie ciasteczka
Ciasteczka wątrobowe
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
Ok.2 szklanki maki
Ubic lekko jajka, dolac olej, dodac czosnek, wymieszać. Wątróbkę przekręcic przez maszynkę do mięsa. Dodać do jajek, dodac tyle maki,żeby mieć gęstośc przeciętnego ciasta (niezbyt plynne) Wyłożyć na blachę pomagając sobie łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 min, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienic na brzegach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest przepieczone. Kroic na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli chcemy, żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde…włożyć kawałki na blachę i suszyć w lekko cieplym piekarniku ok. 30 min.
Ciasteczka serowe:
2 szklanki mąki razowej
1 i ¼ szklanki tartego sera żółtego
2 ząbki czosnku zmiażdżonego
½ szklanki oleju
5 łyżek wody
Make, ser, czosnek, olej wymieszać i wyrobic ciasto dodając wody. Rozwałkować, wycinac ciasteczka i piec w temp 200 stopni przez 10-15 min (do zrumienienia)
Ciasteczka pasztetowe:
60 dkg pasztetowej
3 łyzki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki maki
Całośc wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20 min w 200 stopniach.
Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe
1 duze jabłko
2-3 łyzki miodu
¼ szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu
½ szklanki maki owsianej (lub ryzowej, jeśli pies jest alergikiem)
¾ szklanki maki pszennej
Nastawic piecyk na 200-220 stopni.
Jabłko obrac, zetrzec na tarce. Dodac do niego miód, wodę cynamon i make owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąke pszenna. Po wyrobieniu ciasta uformowac płaskie ciasteczka. Włożyć do piekarnika na pół godziny. Nastepnie przewrócic na drugą stronę i zmniejszyc temp do ok. 20 stopni. Piec jeszcze ok. 30 min.
Ciasteczka z Gerbera
1 słoik jedzenia dla niemowląt od 7miesiąca zycia
6 łyżek stołowych mleka w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy
Nastawic piekarnik na 200-220 stopni.Wszystkie składniki wymieszc i formowac ciasteczka. Piec ok. 12-15 min, aż zbrązowieją.
Ciasteczka marchewkowe (wpływające na barwę sierści)
Szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
2 zabki czosnku
1 szklanka maki
½ szklanki płatków owsianych
1/8 szklanki mąki ryzowej lub zarodków pszennych
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic ciasto. Rozwałkowac i wykrawać ciasteczka. Piec ok. 45 min Az zbrązowieją i będą chrupiące.
Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
½ kostki masła lub margaryny
2 jaja
3-4 łyżki miodu
Olejek wanilinowy
Płatki zrumienic na patelni (uważać, bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku wanilinowego i maslo lub margarynę utrzeć na gładka masę. Do tej masy dodac ostudzone płatki i wymieszać. Ubic na sztywna pianę białka, dodac do masy i dokładnie wymieszać. Formowac małe kuleczki, układac luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej maka blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócic na drugą stronę) Trzeba co chwile sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyc piekarnik i zostawic w nim ciasteczka do wysuszenia.
Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)
1 jabłko
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 białka z jajek
1/8 szklanki otrąb owsianych
1/8 szklanki maki owsianej
¼ szklanki chudego mleka
Utrzeć jabłko (obrane, bez pestek) Włożyc do rondelka, dodac cynamon i dusic 10 min(można dolać troszeczke wody)
Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiłować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni przez 20 min
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:18, 18 Lut 2007 Temat postu: Anisha |
|
|
Borsaf, super! Na pewno niedługo coś z tego upiekę! Serowe mi się podobają, bo młody przepada za serem, ale inne też brzmią fajnie!
Dzięki, że przepisałaś, jesteś kochana! :smt050
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:22, 18 Lut 2007 Temat postu: INA |
|
|
coztego napisał: | Wojtek, placuszki boskie!!!! Zjadłam chyba ze sto Fantastyczne |
Kardusia napisał: | Witam smakoszy :smt050 .
Dzisiaj mojej rodzince robiłam obiadek - i wpadłam na pomysł, żeby "Wojtusiowe placki" zrobić "po kardusinemu" . (Ale nie odbieram Wojtkowi patentu ).
Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego (łowicz) i posiekaną natkę pietruszki. Usmażyłam na grillowej patelni do smażenia beztłuszczowego. Były bardzo puchate i soczyste. Apetyczne jak diabli. Rodzina orzekła,że jeszcze bardziej zapyszne :smt050 :smt050 . Ja obeszłam sie smakiem oblizywanego widelca. Niech żyje dieta ... A wyszły tak:
|
HAHa
Wojtek masz racje te placki zrobiły furoręv --bo są proste, szybko się je robi dobre dla tych co którzy ciągle w biegu i przede wszystkim są PYSZNE Zrobiłam je już kilka razy i na stałe wejdzie w moje menii
Kardusia - Fajna patelnia - jakiej to firmy - baardzo mi się podoba
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:24, 18 Lut 2007 Temat postu: Kardusia |
|
|
INA - patelnia TEFAL tzw. grillowa. Smażenie bez grama tłuszczu - bardzo zdrowe i smaczne. Też polecam .
Borsaf - - za przepisy na psie smakołyki :smt050
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:26, 18 Lut 2007 Temat postu: sirion |
|
|
Nowa kuchnia działa, chociaż brak jeszcze glazury na ścianach.
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 3:27, 18 Lut 2007 Temat postu: Flaire |
|
|
sirion, czy to te rożki, na które dawałaś przepis?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie 5:14, 18 Lut 2007 Temat postu: Kardusia |
|
|
sirion napisał: | Nowa kuchnia działa, chociaż brak jeszcze glazury na ścianach.
Smacznego
|
Sirion - litości - ja jeszcze jestem warzywna ...
Zadziorny - super przepisik - na pewno zrobię Twoje rogaliki :smt050 - ale w przyszłym tygodniu .
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|