Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 18:53, 09 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | Wszystko byłoby super, gdyby nie jeden szczegół... Bardzo mi się podobało, że ten mazurek jest taki pięny, złocisty, intensywnie pomarańczowy w kolorze... Ale wpadłam na genialny pomysł, żeby z wierzchu popruszyć go czekoladą i stracił całą urodę | Nnnno, ja przybieram go nieco inaczej... Ale nie zrobiłam zdjęcia, a już jest zjedzony!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Pon 21:50, 09 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Nie ważne jak wyglądał! Ważne, że jest przepyszny! I jeszcze mi został kawałeczek
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 22:22, 09 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
No to cieszę się, że smakował. Mój ulubiony.
|
|
Powrót do góry |
|
|
OMM
Zaangażowany
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 16:36, 14 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
A ja masą tego mazurka pomarańczowego która mi została smarowałam wafle na zmianę z czekoladą. Pycha!
Sam mazurek z tego przepisu nie wyszedł piękny, bo przepis miałam jeszcze ten sprzed zmiany i ciasto mi pływało. Dopiero po fakcie doczytałam
Po modyfikacji piekłam ciasteczka maślane z tego ciasta kruchego, również pycha!
Czyli Twoje ciasto Flaire ma wiele zastosowań
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Czw 23:45, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Czy ktoś z Was piekł kiedyś ciasto w mikrofalówce? Da sie jakoś przeliczyć czas i temperaturę pieczenia w piekarniku na mikofalówkę? Da się w ogóle coś w mikrofalówce upiec?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 8:00, 20 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
coztego napisał: | CDa się w ogóle coś w mikrofalówce upiec? | Raczej nic dobrego
Ale ja mam bardzo dobrą książkę kucharską specjalnie do mikrafalówek. O ile pamiętam, to tam nie ma przepisów na ciasta, ale niewątpliwie jest dokładne wytłumaczenie, dlaczego w mikrafalówce nie warto próbować pies ciast.
|
|
Powrót do góry |
|
|
rita
Moderator
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3712
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: LODZ
|
Wysłany: Sob 22:59, 21 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Flaire napisał: | [quote próbować pies ciast. | Flaire ty nawet przy pieczeniu myslisz o piesach
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anisha
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Śro 13:38, 25 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
No to podaję składniki do marynaty do skrzydełek na slodko-kwaśno. Proporcje według uznania, jak kto lubi i najlepiej wypróbować w praktyce :
1) olej
2) ketchup
3) przecier pomidorowy
4) musztarda
5) miód (tak całkiem sporo)
6) przyprawa do zup Knorr (czyli Delikat w płynie, lub maggie czy sos sojowy, jeśli ktoś woli)
7) czosnek granulowany
8) słodka papryka (przyprawa, nie świeża )
9) sok z cytryny
10) sól (też całkiem sporo, bo ona potem dziwnie ginie - ja daję nie mniej niż 2 łyżeczki na porcję marynaty do 12 skrzydeł)
Wszystko wrzucamy do jednego pojemnika i mieszamy aż będzie jednolite. Dokładamy umyte i oszuszone skrzydełka i "bełtamy", żeby się ładnie wszystkie pokryły marynatą, po czym pakujemy do lodówki, najlepiej na dobę, lub chociaż pół.
Grillujemy, często zmieniając ulożenie skrzydeł, bo niestety szybko się karmelizują na czarno - ruszt musi być w miarę wysoko, dlatego schodzi przy tym godzina, jak nie lepiej. Ale zawsze można spożytkować czas na pogawędkę przy grillu i piwko na poprawę apetytu .
Miłego grillowania i smacznego!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Śro 13:42, 25 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
To ja dam tutaj przepis na pieczywko czosnkowe na grila
Oto przepis wzięty z internetu
bagietka z czosnkiem na grill
Składniki
Przepis
bagietka
2 ząbki czosnku
łyżka tartego żółtego sera
łyżka masła
sól
Bułkę ponacinać ukośnie na kromki grubości ok. 1cm(tak żeby zostały złączone podstawą).Masło utrzeć na gładką masę, dodać starty na małych oczkach ser oraz przeciśnięty przez praskę razem z solą czosnek.Wymieszać.Masą smarować co drugą kromkę.Bułkę w całości zawinąć w folię aluminiową,piec ok. 20 min. naruszcie.Po upieczeniu dzielić bułkę tak,żeby dwie kromki posmarowane w środku masłem stanowiły porcję.
Podawać jako dodatek do mięsa.
Masy wystarcza na dwie małe cienko posmarowane bagietki.
Ja robiłam to na oko. Na pół kostki wrzuciłam dwa wielkie ząbki czosnku ( ze cztery małe)
i starłam gruby plaster sera. Smarowałam dosyć grubo po jednej stronie każdej kromki i starczyło na 6 bułek piknikowych ( takie krótsze bułki paryskie)
Mówię wam pycha. Palce lizać
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanik
Gość
|
Wysłany: Śro 13:51, 25 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
A i jeszcze dam przepis na prośbę Ali na szybką sałatkę, którą też mieliśmy na trymgrilparty.
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
20-30 dkg sera żółtego
czosnek wg uznania. Ja lubię mocno czosnkową to daję nawet do 4 ząbków czosnku.
majonez też wg uznania ( ja daję ze 3 duże porządne łychy z czubkiem). Można wymieszać z jogurtem albo zastąpić jogurtem
pieprz, sól
Kukurydzę odsączyć i wrzucić do michy .
Z ananasem to samo i pokroić go w drobną kostkę i do tej samej michy.
Na grubych oczkach zetrzeć ser żółty i też dodać. Wcisnąć przez praskę czosnek, dodać majonez, doprawić pieprzem i solą.
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anisha
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Śro 13:58, 25 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Hanik napisał: | To ja dam tutaj przepis na pieczywko czosnkowe na grila
Mówię wam pycha. Palce lizać |
Fakt. Lizałam palce. Pycha.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 14:14, 25 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Dzięki, dziewczyny!
Anisha, a czy zimową porą takie skrzydełka można upiec również w piekarniku? Jeśli tak, to podaj, proszę, zakres temperatury i czas pieczenia
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anisha
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Śro 14:36, 25 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Można w piekarniku, na termoobiegu, jakieś 180 stopni i około 40 -45 minut. Też dobre!
P.S. Acha, ta marynata mocno kapie, więc pod ruszt w piekarniku (poziom niżej) trzeba położyć blachę wyłożoną np. pergaminem do pieczenia, albo polaną wodą, żeby całego piekarnika nie upaprać
Ostatnio zmieniony przez Anisha dnia Śro 14:51, 25 Kwi 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 14:43, 25 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Świetnie, wobec tego chyba nie doczekam do kolejnego grilla i zrobię wcześniej w piekarniku
Dziękuję, Anisha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
OMM
Zaangażowany
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 9:50, 26 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Słuchajcie, macie może jakieś przepisy na codzienne dania bezmięsne?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|