Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 18:53, 09 Kwi 2007    Temat postu:

coztego napisał:
Wszystko byłoby super, gdyby nie jeden szczegół... Bardzo mi się podobało, że ten mazurek jest taki pięny, złocisty, intensywnie pomarańczowy w kolorze... Ale wpadłam na genialny pomysł, żeby z wierzchu popruszyć go czekoladą i stracił całą urodę Confused Very Happy
Nnnno, ja przybieram go nieco inaczej... Ale nie zrobiłam zdjęcia, a już jest zjedzony! Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 21:50, 09 Kwi 2007    Temat postu:

Nie ważne jak wyglądał! Ważne, że jest przepyszny! Very Happy I jeszcze mi został kawałeczek Cool
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:22, 09 Kwi 2007    Temat postu:

No to cieszę się, że smakował. Smile Mój ulubiony. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
OMM
Zaangażowany


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 16:36, 14 Kwi 2007    Temat postu:

A ja masą tego mazurka pomarańczowego która mi została smarowałam wafle na zmianę z czekoladą. Pycha!

Sam mazurek z tego przepisu nie wyszedł piękny, bo przepis miałam jeszcze ten sprzed zmiany Laughing i ciasto mi pływało. Dopiero po fakcie doczytałam Smile

Po modyfikacji piekłam ciasteczka maślane z tego ciasta kruchego, również pycha!
Czyli Twoje ciasto Flaire ma wiele zastosowań Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Czw 23:45, 19 Kwi 2007    Temat postu:

Czy ktoś z Was piekł kiedyś ciasto w mikrofalówce? Da sie jakoś przeliczyć czas i temperaturę pieczenia w piekarniku na mikofalówkę? Da się w ogóle coś w mikrofalówce upiec?
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 8:00, 20 Kwi 2007    Temat postu:

coztego napisał:
CDa się w ogóle coś w mikrofalówce upiec?
Raczej nic dobrego Wink

Ale ja mam bardzo dobrą książkę kucharską specjalnie do mikrafalówek. O ile pamiętam, to tam nie ma przepisów na ciasta, ale niewątpliwie jest dokładne wytłumaczenie, dlaczego w mikrafalówce nie warto próbować pies ciast.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rita
Moderator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3712
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: LODZ

PostWysłany: Sob 22:59, 21 Kwi 2007    Temat postu:

Flaire napisał:
[quote próbować pies ciast.
Flaire ty nawet przy pieczeniu myslisz o piesach Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 13:38, 25 Kwi 2007    Temat postu:

No to podaję składniki do marynaty do skrzydełek na slodko-kwaśno. Proporcje według uznania, jak kto lubi i najlepiej wypróbować w praktyce Very Happy :

1) olej
2) ketchup
3) przecier pomidorowy
4) musztarda
5) miód (tak całkiem sporo)
6) przyprawa do zup Knorr (czyli Delikat w płynie, lub maggie czy sos sojowy, jeśli ktoś woli)
7) czosnek granulowany
8) słodka papryka (przyprawa, nie świeża Wink )
9) sok z cytryny
10) sól (też całkiem sporo, bo ona potem dziwnie ginie - ja daję nie mniej niż 2 łyżeczki na porcję marynaty do 12 skrzydeł)

Wszystko wrzucamy do jednego pojemnika i mieszamy aż będzie jednolite. Dokładamy umyte i oszuszone skrzydełka i "bełtamy", żeby się ładnie wszystkie pokryły marynatą, po czym pakujemy do lodówki, najlepiej na dobę, lub chociaż pół.

Grillujemy, często zmieniając ulożenie skrzydeł, bo niestety szybko się karmelizują na czarno - ruszt musi być w miarę wysoko, dlatego schodzi przy tym godzina, jak nie lepiej. Ale zawsze można spożytkować czas na pogawędkę przy grillu i piwko na poprawę apetytu Very Happy .

Miłego grillowania i smacznego!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 13:42, 25 Kwi 2007    Temat postu:

To ja dam tutaj przepis na pieczywko czosnkowe na grila Very Happy
Oto przepis wzięty z internetu

bagietka z czosnkiem na grill

Składniki
Przepis
bagietka
2 ząbki czosnku
łyżka tartego żółtego sera
łyżka masła
sól
Bułkę ponacinać ukośnie na kromki grubości ok. 1cm(tak żeby zostały złączone podstawą).Masło utrzeć na gładką masę, dodać starty na małych oczkach ser oraz przeciśnięty przez praskę razem z solą czosnek.Wymieszać.Masą smarować co drugą kromkę.Bułkę w całości zawinąć w folię aluminiową,piec ok. 20 min. naruszcie.Po upieczeniu dzielić bułkę tak,żeby dwie kromki posmarowane w środku masłem stanowiły porcję.
Podawać jako dodatek do mięsa.
Masy wystarcza na dwie małe cienko posmarowane bagietki.

Ja robiłam to na oko. Na pół kostki wrzuciłam dwa wielkie ząbki czosnku ( ze cztery małe)
i starłam gruby plaster sera. Smarowałam dosyć grubo po jednej stronie każdej kromki i starczyło na 6 bułek piknikowych ( takie krótsze bułki paryskie)
Mówię wam pycha. Palce lizać Very Happy
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 13:51, 25 Kwi 2007    Temat postu:

A i jeszcze dam przepis na prośbę Ali na szybką sałatkę, którą też mieliśmy na trymgrilparty.

1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
20-30 dkg sera żółtego
czosnek wg uznania. Ja lubię mocno czosnkową to daję nawet do 4 ząbków czosnku.
majonez też wg uznania ( ja daję ze 3 duże porządne łychy z czubkiem). Można wymieszać z jogurtem albo zastąpić jogurtem
pieprz, sól

Kukurydzę odsączyć i wrzucić do michy .
Z ananasem to samo i pokroić go w drobną kostkę i do tej samej michy.
Na grubych oczkach zetrzeć ser żółty i też dodać. Wcisnąć przez praskę czosnek, dodać majonez, doprawić pieprzem i solą.
Smacznego
Very Happy
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 13:58, 25 Kwi 2007    Temat postu:

Hanik napisał:
To ja dam tutaj przepis na pieczywko czosnkowe na grila Very Happy
Mówię wam pycha. Palce lizać Very Happy

Fakt. Lizałam palce. Very Happy Pycha. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 14:14, 25 Kwi 2007    Temat postu:

Dzięki, dziewczyny!

Anisha, a czy zimową porą takie skrzydełka można upiec również w piekarniku? Jeśli tak, to podaj, proszę, zakres temperatury i czas pieczenia Smile
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 14:36, 25 Kwi 2007    Temat postu:

Można w piekarniku, na termoobiegu, jakieś 180 stopni i około 40 -45 minut. Też dobre! Smile

P.S. Acha, ta marynata mocno kapie, więc pod ruszt w piekarniku (poziom niżej) trzeba położyć blachę wyłożoną np. pergaminem do pieczenia, albo polaną wodą, żeby całego piekarnika nie upaprać Sad


Ostatnio zmieniony przez Anisha dnia Śro 14:51, 25 Kwi 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 14:43, 25 Kwi 2007    Temat postu:

Świetnie, wobec tego chyba nie doczekam do kolejnego grilla i zrobię wcześniej w piekarniku Very Happy

Dziękuję, Anisha!
Powrót do góry
OMM
Zaangażowany


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 9:50, 26 Kwi 2007    Temat postu:

Słuchajcie, macie może jakieś przepisy na codzienne dania bezmięsne?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 33 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island