Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Nie 19:35, 18 Lut 2007    Temat postu:

Coztego- Ja robię małe i wąskie. Przewijam raz, co może słabo wyszło na zdjęciu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jura
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 2136
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 1:24, 19 Lut 2007    Temat postu:

Niestety właśnie okryłam kolejną rzecz, która jest mi potrzebna do szczęścia - piekarnik z termoobiegiem (i termometrem Twisted Evil ).
Czy tylko to wpłynie na wzrost rogalików w moim wykonaniu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Pon 11:54, 19 Lut 2007    Temat postu:

Walcz o taki piekarnik, bo to świetna sprawa. Piecze się wszystko jednolicie i masz kontrolę nad tym co robisz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
OMM
Zaangażowany


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 16:04, 19 Lut 2007    Temat postu:

To ja podrzucam jeden ciekawy przepis na W-Z.
Właśnie muszę ją zrobić. Jak zdążę zrobić zdjęcie to umieszczę.

W-Z

placek- ilość tutaj podana jest na 1 placek
----------
12,5 dag cukru
3 dag kakao gorzkiego
3,5 dag mąki ziemniaczanej
5 jaj
{_______x2_______________}

Białka ubić na sztywno (nie wypadają z miski) dodawać po 1 łyżce cukru i żółtko- ubijać aż do skończenia żółtek i cukru. Potem dodawać po trochę mąki i kakao i lekko wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto się leje i rośnie minimalnie.
Masę wylać na papier do pieczenia (koniecznie) i piec w piekarnku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-15 minut. Po wyciagnięciu powinno być suche po dotknięciu.
Pieczemy 2 placki na dużej blasze, lub jeden wtedy mamy połowę ciasta.

Po ostygnięciu ciasta, ubijamy śmietanę kremówkę przekładamy placki a wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
Ja polewę robię tak:
Przepis dokładnie na to ciasto w wersji dużej (czyli 2 placki)

3/4 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
3 łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki wody

do rondelka wkładam margarynę i topię, następnię wsypuję cukier i kakao, a na końcu odrobinę wody. Cukier powinien się ropuścić w tej odrobinie wody, wtedy polewa jest gotowa.
Należy uważać by smarować letnią polewą, bowiem szybko zastyga.

Zwykle wychodzi błyszcząca, ale to wszystko zależy od zawartości tłuszczu w margarynie, im więcej tym lepiej.
Ciasto trzymamy w lodówce, jeśli coś zostanie:)))
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Pon 21:12, 19 Lut 2007    Temat postu:

Omm, w klasycznej W-Z ce dolny placek powinien być posmarowany kwaskowatą marmoladą.
A w wersji wytwornej, gdy to ciasto jest upieczone w tortownicy, przełożone wiśniami z konfitury i bitą śmietą, i na wierzchu oprócz polewy ma dekorację z wiśni, śmietany i wiórków czekoladowych, staje się szwarcwaldzkim tortem czekoladowo-wiśniowym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:08, 19 Lut 2007    Temat postu:

A ja dzisiaj zrobiłam Wojtkowe placki... Nnnnnoooo.... Prawie. Byłyby Wojtkowe, gdyby nie to, że kurczaka zastąpiłam rybą i w myśl tego, że Wojtek powiedział, że przepis chiński - dodałam przyprawy 5 smaków.

PYCHA!!!

Ten przepis jest rewelacyjny - moim zdaniem można użyć w nim niemal wszystkiego i w ten sposób zrobić go własnym! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Pon 22:10, 19 Lut 2007    Temat postu:

Flaire, jaka rybę dałaś?
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Pon 22:12, 19 Lut 2007    Temat postu:

Słuchajcie, słuchajcie! Jutro Podkoziołek albo Zapusty,( jak kto woli)

Co przygotowujecie na kolację?
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:16, 19 Lut 2007    Temat postu:

Borsaf napisał:
Flaire, jaka rybę dałaś?
Pangę (obecnie moja ulubiona ryba), ale myślę, że to nie ma znaczenia - byle jakiś dobry filet.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Pon 22:40, 19 Lut 2007    Temat postu:

Flaire, a ja pangę omijam szerokim łukiem. Kupilismy kiedyś w makro. Nie powiem usmażona pychotka. Ale z reszty zrobiłam greka i wtedy w rozpadajacych się kawałkach odkryliśmy ukryte nicienie. Brrr..... Już mnie nikt na pangę nie namówi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:54, 19 Lut 2007    Temat postu:

Sirion napisał:
Flaire, a ja pangę omijam szerokim łukiem. Kupilismy kiedyś w makro. Nie powiem usmażona pychotka. Ale z reszty zrobiłam greka i wtedy w rozpadajacych się kawałkach odkryliśmy ukryte nicienie. Brrr..... Już mnie nikt na pangę nie namówi.
Sirion, wszystkie niemal ryby, które choćby część życia spędzają poza naprawdę głębokim oceanem są narażone na rozmaite robale. Osobiście widziałam je w makrelach, pstrągach i łososiu... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 0:27, 20 Lut 2007    Temat postu:

Borsaf napisał:
Słuchajcie, słuchajcie! Jutro Podkoziołek albo Zapusty,( jak kto woli)

Co przygotowujecie na kolację?

Ja planuję zjeść sobie śledzika (bo jutro jest Śledź!), takiego gotowego, ze słoiczka, ze śliwkami...
Powrót do góry
nitencja
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Livingston

PostWysłany: Śro 16:39, 21 Lut 2007    Temat postu:

ja wlasnie po obiadku ....leeeedwo sie ruszam :
Skład:


1 kg ryby


25dkg pieczarek


1 łyżka mąki


3 cebule


1/2 szklanki śmietany


sól


pieprz


sok z 1/2 cytryny


2łyżki posiekanej naci pietruszki lub koperku


tłuszcz do smażenia


Sposób wykonania:


Rybę umyć, oskrobać, odciąć łeb i płetwy, oczyścić i opłukać, a następnie skroić filety i pokroić w równe porcję. Każdą porcję skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć mąką i obrumienić na tłuszczu. Umyte pieczarki pokroić i podsmażyć na pozostałym tłuszczu wraz z drobno posiekaną cebulą. Zalać śmietaną, poddusić. Przygotowanym sosem zalać rybę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem klusek i surówek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
OMM
Zaangażowany


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 20:10, 21 Lut 2007    Temat postu:

Och i ja właśnie po rybce Very Happy

Porcja dla 4 osób
0,5 l śmietany
3 kostki rosołku(dowolnego)
8 kostek mintaja
marchew, por, pietruszka korzeń itd.
ew. brokuł
ziemniaki

Porcja warzyw dowolna, twarde warzywa strugaczką do jarzyn pokroić na paseczki, por również, ew. brokuł rozdrobnić, ziemniaki w drobną kostkę.

kostkę mintaja, rozmrożoną i (bez przypraw) obsmażyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć warzywami, zalać 1 szklanką wody z 1 rosołkiem.
Do piekarnika, aby zmiękczyć warzywa. Ok 20 minut.

W rondelku w łyżce wody lub mleka gorącego rozpuścić 2 kostki rosołowe, dodać ten płyn do śmietany. Tym sosem polewać rybkę z warzywami.

Danie i na zimno i na ciepło pyszne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Śro 23:20, 21 Lut 2007    Temat postu:

Czytam i koduje Wasze przepisy...tylko sie zastanawiam....jak biedna Ali to ujmie na stronie pierwszej w spisie? Rybka wg OMM? Obiadek Nitencji??? Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 27 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island