Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Nie 19:35, 18 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Coztego- Ja robię małe i wąskie. Przewijam raz, co może słabo wyszło na zdjęciu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Jura
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 2136
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 1:24, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Niestety właśnie okryłam kolejną rzecz, która jest mi potrzebna do szczęścia - piekarnik z termoobiegiem (i termometrem ).
Czy tylko to wpłynie na wzrost rogalików w moim wykonaniu?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Pon 11:54, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Walcz o taki piekarnik, bo to świetna sprawa. Piecze się wszystko jednolicie i masz kontrolę nad tym co robisz.
|
|
Powrót do góry |
|
|
OMM
Zaangażowany
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 16:04, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
To ja podrzucam jeden ciekawy przepis na W-Z.
Właśnie muszę ją zrobić. Jak zdążę zrobić zdjęcie to umieszczę.
W-Z
placek- ilość tutaj podana jest na 1 placek
----------
12,5 dag cukru
3 dag kakao gorzkiego
3,5 dag mąki ziemniaczanej
5 jaj
{_______x2_______________}
Białka ubić na sztywno (nie wypadają z miski) dodawać po 1 łyżce cukru i żółtko- ubijać aż do skończenia żółtek i cukru. Potem dodawać po trochę mąki i kakao i lekko wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto się leje i rośnie minimalnie.
Masę wylać na papier do pieczenia (koniecznie) i piec w piekarnku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-15 minut. Po wyciagnięciu powinno być suche po dotknięciu.
Pieczemy 2 placki na dużej blasze, lub jeden wtedy mamy połowę ciasta.
Po ostygnięciu ciasta, ubijamy śmietanę kremówkę przekładamy placki a wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
Ja polewę robię tak:
Przepis dokładnie na to ciasto w wersji dużej (czyli 2 placki)
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
3 łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki wody
do rondelka wkładam margarynę i topię, następnię wsypuję cukier i kakao, a na końcu odrobinę wody. Cukier powinien się ropuścić w tej odrobinie wody, wtedy polewa jest gotowa.
Należy uważać by smarować letnią polewą, bowiem szybko zastyga.
Zwykle wychodzi błyszcząca, ale to wszystko zależy od zawartości tłuszczu w margarynie, im więcej tym lepiej.
Ciasto trzymamy w lodówce, jeśli coś zostanie:)))
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Pon 21:12, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Omm, w klasycznej W-Z ce dolny placek powinien być posmarowany kwaskowatą marmoladą.
A w wersji wytwornej, gdy to ciasto jest upieczone w tortownicy, przełożone wiśniami z konfitury i bitą śmietą, i na wierzchu oprócz polewy ma dekorację z wiśni, śmietany i wiórków czekoladowych, staje się szwarcwaldzkim tortem czekoladowo-wiśniowym.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 22:08, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
A ja dzisiaj zrobiłam Wojtkowe placki... Nnnnnoooo.... Prawie. Byłyby Wojtkowe, gdyby nie to, że kurczaka zastąpiłam rybą i w myśl tego, że Wojtek powiedział, że przepis chiński - dodałam przyprawy 5 smaków.
PYCHA!!!
Ten przepis jest rewelacyjny - moim zdaniem można użyć w nim niemal wszystkiego i w ten sposób zrobić go własnym!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Pon 22:10, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Flaire, jaka rybę dałaś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Pon 22:12, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Słuchajcie, słuchajcie! Jutro Podkoziołek albo Zapusty,( jak kto woli)
Co przygotowujecie na kolację?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 22:16, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Borsaf napisał: | Flaire, jaka rybę dałaś? | Pangę (obecnie moja ulubiona ryba), ale myślę, że to nie ma znaczenia - byle jakiś dobry filet.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sirion
Weteran
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ŁÓDŹ
|
Wysłany: Pon 22:40, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Flaire, a ja pangę omijam szerokim łukiem. Kupilismy kiedyś w makro. Nie powiem usmażona pychotka. Ale z reszty zrobiłam greka i wtedy w rozpadajacych się kawałkach odkryliśmy ukryte nicienie. Brrr..... Już mnie nikt na pangę nie namówi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Flaire
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 22:54, 19 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Sirion napisał: | Flaire, a ja pangę omijam szerokim łukiem. Kupilismy kiedyś w makro. Nie powiem usmażona pychotka. Ale z reszty zrobiłam greka i wtedy w rozpadajacych się kawałkach odkryliśmy ukryte nicienie. Brrr..... Już mnie nikt na pangę nie namówi. | Sirion, wszystkie niemal ryby, które choćby część życia spędzają poza naprawdę głębokim oceanem są narażone na rozmaite robale. Osobiście widziałam je w makrelach, pstrągach i łososiu...
|
|
Powrót do góry |
|
|
coztego
Gość
|
Wysłany: Wto 0:27, 20 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Borsaf napisał: | Słuchajcie, słuchajcie! Jutro Podkoziołek albo Zapusty,( jak kto woli)
Co przygotowujecie na kolację? |
Ja planuję zjeść sobie śledzika (bo jutro jest Śledź!), takiego gotowego, ze słoiczka, ze śliwkami...
|
|
Powrót do góry |
|
|
nitencja
Weteran
Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Livingston
|
Wysłany: Śro 16:39, 21 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
ja wlasnie po obiadku ....leeeedwo sie ruszam :
Skład:
1 kg ryby
25dkg pieczarek
1 łyżka mąki
3 cebule
1/2 szklanki śmietany
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
2łyżki posiekanej naci pietruszki lub koperku
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Rybę umyć, oskrobać, odciąć łeb i płetwy, oczyścić i opłukać, a następnie skroić filety i pokroić w równe porcję. Każdą porcję skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć mąką i obrumienić na tłuszczu. Umyte pieczarki pokroić i podsmażyć na pozostałym tłuszczu wraz z drobno posiekaną cebulą. Zalać śmietaną, poddusić. Przygotowanym sosem zalać rybę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem klusek i surówek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
OMM
Zaangażowany
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 20:10, 21 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Och i ja właśnie po rybce
Porcja dla 4 osób
0,5 l śmietany
3 kostki rosołku(dowolnego)
8 kostek mintaja
marchew, por, pietruszka korzeń itd.
ew. brokuł
ziemniaki
Porcja warzyw dowolna, twarde warzywa strugaczką do jarzyn pokroić na paseczki, por również, ew. brokuł rozdrobnić, ziemniaki w drobną kostkę.
kostkę mintaja, rozmrożoną i (bez przypraw) obsmażyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć warzywami, zalać 1 szklanką wody z 1 rosołkiem.
Do piekarnika, aby zmiękczyć warzywa. Ok 20 minut.
W rondelku w łyżce wody lub mleka gorącego rozpuścić 2 kostki rosołowe, dodać ten płyn do śmietany. Tym sosem polewać rybkę z warzywami.
Danie i na zimno i na ciepło pyszne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borsaf
Gość
|
Wysłany: Śro 23:20, 21 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Czytam i koduje Wasze przepisy...tylko sie zastanawiam....jak biedna Ali to ujmie na stronie pierwszej w spisie? Rybka wg OMM? Obiadek Nitencji???
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|