Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pią 4:47, 16 Lut 2007    Temat postu: sirion

Przypomniało mi się.
Takie gefiltefisch typowo po żydowsku w postaci pulpetów w galarecie, było dostepne w zeszłym roku u mnie w Leclercu. I ta rybka była naprawdę smaczna. Ale chyba firma padła, albo doszła do wniosku, że ten produkt jest niechodliwy, bo w ty roku ani śladu.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 4:48, 16 Lut 2007    Temat postu: Anisha

coztego napisał:
Anisha, ale po co wydłubywać oczy?

Dobra, tu mnie masz... Twisted Evil
Chyba z oczami coś jest nie tak, ale o co chodzi - nie wiem. Wiem tylko, że moja Mama zawsze wydłubywała i tak już nam zostało... Wink
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 4:49, 16 Lut 2007    Temat postu: Wind

coztego napisał:
Anisha, ale po co wydłubywać oczy?

Hmmm ... a czy to troche nie jest deprymujace, jak potrawa spoglada na nas z gotujacego gara? Rolling Eyes Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 4:50, 16 Lut 2007    Temat postu: zachraniarka

Anisha napisał:
Nie paskudny, tylko pyszny! A dobrze schłodzony (np. taki przyniesiony z balkonu kiedy temperatura jest blisko zera) z dodatkiem łódki Bols (lub też innej łódki ) jest po prostu darem niebios...

No i tak mi ślinka pociekła, że mam klawiaturę mokrą.. Embarassed Embarassed Embarassed
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 4:51, 16 Lut 2007    Temat postu: coztego

Wind napisał:
Hmmm ... a czy to troche nie jest deprymujace, jak potrawa spoglada na nas z gotujacego gara? Rolling Eyes Twisted Evil

Nie wiem czy puste oczodoły nie są bardziej dramatyczne i deprymujące? Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 4:53, 16 Lut 2007    Temat postu: niedzwiedzica

Kochani, głupio mi Embarassed ...bo strasznie lubie smazonego karpia i kompot z suszonych owoców Twisted Evil ..robię taki ,że suszone to są tylko sliwki, rodzynki i figi. Jabłka i gruszki świeże..i pyszny jest taki schłodzony,ale z łódką Bolsa jeszcze nie próbowałam,ale nie omieszkam w tym roku

Ktos pytał o pzrepis na keksa-wstawie ten, którym zajadamy się od lat i który dziś będę piekła

30 dag masła
30 dag cukru
30 dag mąki tortowej
1 cukier waniliowy (duzy)
6 jaj-oddzielić żółtka od białek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki spirytusu
bakalie: sparzone rodzynki, figi, skórka pomarańczowa, orzechy włoski-wbiore po miseczce typu salaterka każdego rodzaju bakalii (ok.szklanki )

Masło i cukier ucieram w malakserze , gdy jest dobrze roztarte dodaje po żółtku i część mąki, ucieram dalej. Gdy skończą się zółtka i maka dodaje po trochu spirytus. Ciasto jest bardzo gęste i "mocne, po dodaniu spirytusu sprawia wrażenie "zwarzonego",ale nic to !
Wymyte,sparzone , osuszone ręcznikiem i posiekane ( niezbyt drobno) bakalie przesypuję 2 dodatkowymi łyzkami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodaje utarte ciasto i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję pianę z białek, ubitą na sztywno i znów miesam,ale bardzo delikatnie.
Ciasto wylewam do 2 foremek keksowych, nie tych najdłuższych ( można w jednej, długasnej piec,ale jest wtedy bardzo wysoki, piecze sie długo i z wierzchu może się zbytnio zrumienić ), wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni, termoobieg, pzrez ok. godzinę-aż patyczek bedzie suchy.
Keks im starszy, tym lepszy, można go upiec na tydzień pzred swiętami i schować w chłodzie, będzie nawet lepszy, bo "dojrzeje "
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 4:54, 16 Lut 2007    Temat postu: Flaire

niedzwiedzica napisał:
Kochani, głupio mi Embarassed ...bo strasznie lubie [...] kompot z suszonych owoców Twisted Evil ..robię taki ,że suszone to są tylko sliwki, rodzynki i figi.

Ja też bardzo lubię i robię podobny - tylko że nie dodaję rodzynek, ale za to dodaję do gotowania skórkę z cytryny (a czasem i sok). To jest absolutnie przepyszne - a w tym roku, na część Anishy, spróbuję z łódką, bo myślę, że to będzie hit sezonu! Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 4:56, 16 Lut 2007    Temat postu: Anisha

Flaire napisał:
To jest absolutnie przepyszne - a w tym roku, [b
na część Anishy, spróbuję z łódką[/b], bo myślę, że to będzie hit sezonu! Twisted Evil

Polecam, a moją część z łódką proszę wysłać mi priorytetem, a jeszcze lepiej kurierem... Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 4:57, 16 Lut 2007    Temat postu: Flaire

Anisha napisał:
Polecam, a moją część z łódką proszę wysłać mi priorytetem, a jeszcze lepiej kurierem... Very Happy Very Happy Very Happy

Hihi - proszę bardzo - tylko moja łódka to nie będzie Bols, bo to jakoś tak niepatriotycznie Bolsa pić w tak łódkowym kraju . Wink
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 5:04, 16 Lut 2007    Temat postu: Wind

coztego napisał:
Nie wiem czy puste oczodoły nie są bardziej dramatyczne i deprymujące? Twisted Evil

Tak glebiej sie zastanawiajac, to ja jednak rezygnuje z tych glow ... Nie wazne z oczami czy bez, w moich garach raczej plywac nie beda
Twisted Evil
W.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 5:05, 16 Lut 2007    Temat postu: Flaire

Wind napisał:
Tak glebiej sie zastanawiajac, to ja jednak rezygnuje z tych glow ... Nie wazne z oczami czy bez, w moich garach raczej plywac nie beda Twisted Evil

To może zamiast głów, same te wydłubane ślepka? Wink
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 5:05, 16 Lut 2007    Temat postu: niedzwiedzica

Flaire, pzrestań, błagam Razz bo mi nie bedzie zupa rybna smakować,a też lubię Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 5:06, 16 Lut 2007    Temat postu: sirion

No wiecie, u ludów koczowniczych w Azji przed honorowym gościem stawia się gotowana baranią głowę. I najlepszym kąskiem zarezerwowanym dla gościa są ślepka. I niezjedzenie ich jest obrazą dla gospodzarzy Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 5:06, 16 Lut 2007    Temat postu: borsaf

Anish, gotując łby ze ślepkami nie otzrymasz przezroczystego, czystego wywaru, będzie mętny. Dlatego trzeba je usunąć. Ja zwykle zabielam i tak zupę więc mi to nie robi różnicy ale i tak usuwam.
Niedźwiedzica, Ty tez powinnaś byc uodporniona na obrzydzanie...Ja przeszłam niezłą szkołę na pierwszym roku studiów, na anatomii. Koledzy tylko czekali na takie brzydliwe...opowiadali niestworzone historie i....potem spokojnie konsumowali nasze śniadana. Do czasu...przejrzałyśmy ich metodę i...wynocha!
Do teraz mi zostało, ze rzadko co moze mi ulubione potrawy obrzydzić.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 5:08, 16 Lut 2007    Temat postu: Anisha

borsaf napisał:
Anisha, gotując łby ze ślepkami nie otzrymasz przezroczystego, czystego wywaru, będzie mętny. Dlatego trzeba je usunąć.

Dzięki, borsaf! Cieszę się, że jednak jest jakiś praktyczny powód, a nie tylko moje stare przyzwyczajenie.. Twisted Evil

borsaf napisał:
Do teraz mi zostało, ze rzadko co moze mi ulubione potrawy obrzydzić.

I tak trzymać, dzielna kobieto! Wink
A martwię się trochę o Jurę bo zniknęła zaraz po moich i niedźwiedzich g...nianych opowieściach Rolling Eyes - mam nadzieję, że te dwa fakty nie mają ze sobą związku...
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 14 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island